Shri Chandrashekhar Ashtakam lyrics, यह स्तोत्र चंद्रशेखर आराधना को समर्पित है और इसमें भगवान शिव की महिमा, शक्ति और कृपा की महत्ता का बखान किया गया है। इस स्तोत्र में चंद्रशेखर के विभिन्न रूपों का वर्णन किया गया है और इन्हें पूज्य और सन्माननीय माना गया है। इसके माध्यम से भक्त चंद्रशेखर की कृपा को प्राप्त कर सुरक्षा और संरक्षण का आशीर्वाद प्राप्त करता है। इस स्तोत्र का पाठ करने से भक्त की आत्मिक और शारीरिक संपूर्णता, शांति, और समृद्धि होती है।
Shri Chandrashekhar Ashtakam Lyrics in Hindi
चंद्रशेखर चंद्रशेखर चंद्रशेखर पाहिमाम्।
चंद्रशेखर चंद्रशेखर चंद्रशेखर रक्षमाम्॥
रत्नसानु शरासनं रजताद्रि शृङ्ग निकेतनम्।
शिञ्जिनीकृत पन्नगेश्वर मच्युतानल सायकम्।
क्षिप्रदग्ध पुरत्रयं त्रिदशालयैरभिवन्दितम्।
चंद्रशेखरमाश्रये मम किं करिष्यति वै यमः॥ १ ॥
पञ्चपादप पुष्पगन्ध पदाम्बुज द्वयशोभितम्।
फाललोचन जातपावक दग्ध मन्मध विग्रहम्।
भस्मदिग्ध कळेबरं भवनाशनं भव मव्ययम्।
चंद्रशेखर चंद्रशेखर चंद्रशेखर रक्षमाम्॥ २ ॥
मत्तवारण मुख्यचर्म कृतोत्तरीय मनोहरम्।
पङ्कजासन पद्मलोचन पूजिताङ्घ्रि सरोरुहम्।
देव सिन्धु तरङ्ग श्रीकर सिक्त शुभ्र जटाधरं।
चंद्रशेखर चंद्रशेखर चंद्रशेखर पाहिमाम्॥ ३ ॥
यक्ष राजसखं भगाक्ष हरं भुजङ्ग विभूषणम्।
शैलराज सुता परिष्कृत चारुवाम कळेबरम्।
क्षेळ नीलगळं परश्वध धारिणं मृगधारिणम्।
चंद्रशेखर चंद्रशेखर चंद्रशेखर पाहिमाम्॥ ४ ॥
कुण्डलीकृत कुण्डलीश्वर कुण्डलं वृषवाहनम्।
नारदादि मुनीश्वर स्तुतवैभवं भुवनेश्वरम्।
अन्धकान्तक माश्रितामर पादपं शमनान्तकम्।
चंद्रशेखर चंद्रशेखर चंद्रशेखर रक्षमाम्॥ ५ ॥
भेषजं भवरोगिणा मखिलापदामपहारिणम्।
दक्षयज्ञ विनाशनं त्रिगुणात्मकं त्रिविलोचनम्।
भक्ति मुक्ति फलप्रदं सकलाघ सङ्घ निबर्हणम्।
चंद्रशेखर चंद्रशेखर चंद्रशेखर रक्षमाम्॥ ६ ॥
भक्तवत्सलमर्चितं निधिमक्षयं हरिदम्बरं।
सर्वभूत पतिं परात्परमप्रमेय मनुत्तमम्।
सोमवारिन भूहुताशन सोम पाद्यखिलाकृतिम्।
चंद्रशेखर चंद्रशेखर चंद्रशेखर पाहिमाम्॥ ७ ॥
विश्वसृष्टि विधायकं पुनरेवपालन तत्परं।
संहरं तमपि प्रपञ्च मशेषलोक निवासिनम्।
क्रीडयन्त महर्निशं गणनाथ यूथ समन्वितम्।
चंद्रशेखर चंद्रशेखर चंद्रशेखर रक्षमाम्॥ ८
Shri Chandrashekhar Ashtakam Lyrics in English
chandraśēkhara chandraśēkhara chandraśēkhara pāhimām ।
chandraśēkhara chandraśēkhara chandraśēkhara rakṣamām ॥
ratnasānu śarāsanaṃ rajatādri śṛṅga nikētanaṃ
śiñjinīkṛta pannagēśvara machyutānala sāyakam ।
kṣipradagda puratrayaṃ tridaśālayai-rabhivanditaṃ
chandraśēkharamāśrayē mama kiṃ kariṣyati vai yamaḥ ॥ 1 ॥
pañchapādapa puṣpagandha padāmbuja dvayaśōbhitaṃ
phālalōchana jātapāvaka dagdha manmadha vigraham ।
bhasmadigdha kaḻēbaraṃ bhavanāśanaṃ bhava mavyayaṃ
chandraśēkhara chandraśēkhara chandraśēkhara rakṣamām ॥ 2 ॥
mattavāraṇa mukhyacharma kṛtōttarīya manōharaṃ
paṅkajāsana padmalōchana pūjitāṅghri sarōruham ।
dēva sindhu taraṅga śrīkara sikta śubhra jaṭādharaṃ
chandraśēkhara chandraśēkhara chandraśēkhara pāhimām ॥ 3 ॥
yakṣa rājasakhaṃ bhagākṣa haraṃ bhujaṅga vibhūṣaṇam
śailarāja sutā pariṣkṛta chāruvāma kaḻēbaram ।
kṣēḻa nīlagaḻaṃ paraśvadha dhāriṇaṃ mṛgadhāriṇam
chandraśēkhara chandraśēkhara chandraśēkhara pāhimām ॥ 4 ॥
kuṇḍalīkṛta kuṇḍalīśvara kuṇḍalaṃ vṛṣavāhanaṃ
nāradādi munīśvara stutavaibhavaṃ bhuvanēśvaram ।
andhakāntaka māśritāmara pādapaṃ śamanāntakaṃ
chandraśēkhara chandraśēkhara chandraśēkhara rakṣamām ॥ 5 ॥
bhēṣajaṃ bhavarōgiṇā makhilāpadā mapahāriṇaṃ
dakṣayajña vināśanaṃ triguṇātmakaṃ trivilōchanam ।
bhakti mukti phalapradaṃ sakalāgha saṅgha nibarhaṇaṃ
chandraśēkhara chandraśēkhara chandraśēkhara rakṣamām ॥ 6 ॥
bhaktavatsala-marchitaṃ nidhimakṣayaṃ haridambaraṃ
sarvabhūta patiṃ parātpara-mapramēya manuttamam ।
sōmavārina bhūhutāśana sōma pādyakhilākṛtiṃ
chandraśēkhara chandraśēkhara chandraśēkhara pāhimām ॥ 7 ॥
viśvasṛṣṭi vidhāyakaṃ punarēvapālana tatparaṃ
saṃharaṃ tamapi prapañcha maśēṣalōka nivāsinam ।
krīḍayanta maharniśaṃ gaṇanātha yūtha samanvitaṃ
chandraśēkhara chandraśēkhara chandraśēkhara rakṣamām ॥ 8 ॥
mṛtyubhīta mṛkaṇḍusūnukṛtastavaṃ śivasannidhau
yatra kutra cha yaḥ paṭhēnna hi tasya mṛtyubhayaṃ bhavēt ।
pūrṇamāyurarōgatāmakhilārthasampadamādaraṃ
chandraśēkhara ēva tasya dadāti muktimayatnataḥ ॥ 9 ॥
Shri Chandrashekhar Ashtakam Lyrics meaning
यहाँ श्लोकों का अर्थ है:
- हे चंद्रशेखर, मुझे संरक्षित करें, हे चंद्रशेखर, मुझे रक्षा करें।
मणियों से सजी, राजत शिखरों के उपर बैठे,
सर्पों के आभूषण, नष्ट की आग का धनुष धारण करके,
तीनों लोकों द्वारा शीघ्र प्रशंसित,
मैं चंद्रशेखर में शरण लेता हूँ, यम, मृत्यु क्या कर सकता है? - हे चंद्रशेखर, मुझे संरक्षित करें, हे चंद्रशेखर, मुझे रक्षा करें।
पाँच पंखों की सुगंध से युक्त, कमल के पैरों से सजी,
फल के पत्तों की भाँति आँखें, प्यार की आग से जले रूप,
भस्म से लेपित शरीर, संसार का विनाशक, अविनाशी ईश्वर,
मैं चंद्रशेखर में शरण लेता हूँ, हे चंद्रशेखर, मुझे संरक्षित करें। - हे चंद्रशेखर, मुझे संरक्षित करें, हे चंद्रशेखर, मुझे रक्षा करें।
मत्त हाथी का प्रमुख, आकर्षक दांतों और त्वचा के साथ,
कमल की सिंहासन पर बैठे, कमल नेत्र, पूजित पैर,
देवताओं के सागर के लहरों से सजे, श्वेत जटाधार,
मैं चंद्रशेखर में शरण लेता हूँ, हे चंद्रशेखर, मुझे संरक्षित करें। - हे चंद्रशेखर, मुझे संरक्षित करें, हे चंद्रशेखर, मुझे रक्षा करें।
यक्षों के राजा के मित्र, भय का नाशक, सर्प आभूषणों से सजे,
पर्वतराज के पुत्रियों द्वारा गले लगाए गए, सुंदर रूप,
हाथ में नीला, तेज तलवार, शत्रुओं का नाशक, हिरण का धारी,
मैं चंद्रशेखर में शरण लेता हूँ, हे चंद्रशेखर, मुझे संरक्षित करें। - हे चंद्रशेखर, मुझे संरक्षित करें, हे चंद्रशेखर, मुझे रक्षा करें।
कुंडलियों से सजे, कुंडलीश्वर, नंदी पर सवार,
नारदादि महर्षियों द्वारा स्तुत, ब्रह्मांड में सर्वोच्च,
अंधकांतक से शरण लेने वालों के लिए आश्रय, संसार का नाशक,
मैं चंद्रशेखर में शरण लेता हूँ, हे चंद्रशेखर, मुझे संरक्षित करें। - हे चंद्रशेखर, मुझे संरक्षित करें, हे चंद्रशेखर, मुझे रक्षा करें।
संसार के रोगों के उपचार, सब दुःखों का नाश